Ik hoor veel kinderen zeggen “Ja, maar dat kan ik niet” of “ik doe het toch verkeerd” of “Ik durf het niet”.

Waar komen deze overtuigingen vandaan? Ouders die mij vertellen dat hun kind faalangst heeft. Maar wat is dat eigenlijk? Angst om te falen? Mogen we tegenwoordig niet meer falen?

Zelfs in kinderseries wordt gezegd: “Falen is geen optie”

Falen is niets anders dan dat een poging om iets nieuws te doen of te proberen, niet lukt. Hoe kun je ooit iets heel goed doen als je niet probeert en niet faalt?

Alles moet meteen goed. De kinderen voelen de druk. Ik moet het meteen goed kunnen. Er is geen ruimte meer voor het spelen. Het alsmaar oefenen en oefenen en ja, daar hoort ook fouten maken bij. Maar ik ken geen één topsporter of talentvolle muzikant die nooit eens goed de fout in is gegaan. Fouten maken is belangrijk. Een kind leert zo zijn grenzen kennen en door iets vaker te doen, gaat het steeds beter.

Ik vind het zo sneu om te zien dat kinderen van 7, 8 jaar al zo vast zitten in het negatieve denken (ik kan het niet). Ze leggen de lat te hoog voor zichzelf. Een minder goed rapport, dat mag niet. Wat zullen mijn ouders zeggen?  

Maar wat geef jij je kinderen mee? Durf jij zelf te falen? Mag jij van jezelf wel eens een slechte ouder zijn of de kantjes er vanaf lopen? Of moet je zoveel van jezelf om in het plaatje te passen van deze maatschappij?

Ik moet mijn huis op orde hebben. Ik moet er zijn voor mijn zieke ouders. Ik moet meedoen in de ouderraad. Ik moet ook nog een (goede) baan hebben. Mijn kinderen moeten een muziekinstrument kunnen spelen, maar ze moeten ook goed kunnen leren ….

Voel je nu de druk die je jezelf oplegt, maar ook indirect bij je kinderen? Je bent het grote voorbeeld voor je kind/kinderen.

Wat voor boodschap geef je aan je kinderen mee als jij ook altijd alles perfect wil doen?

 

VERANDER HET VELE MOETEN IN MOED!

Laat het idee los dat je aan een bepaald plaatje moet voldoen om geslaagd te zijn als mens. Je bent al helemaal goed zoals je bent! Ook met je fouten.

Heb de moed om dingen uit te proberen en te vallen en weer op te staan. Want dat is spelenderwijs leren. Iets proberen. Het lukt nu niet, maar volgende keer gewoon weer proberen.

Heb de moed om de dingen anders dan anderen te doen. Zwem eens tegen de stroom in.

Ik ben ook met vallen en opstaan gekomen waar ik nu ben. En misschien hebben anderen er een mening over… Maar het is wel mijn avontuur, mijn reis inclusief mijn hobbels en daar ben ik alleen maar sterker van geworden.

 

Ik nodig jou uit om moed te tonen. Om juist niet met de meute mee te gaan maar jouw eigen pad te bewandelen. En ik begeleid jou graag om jouw eigen pad te vinden. En je moeten in moed te veranderen. Moed om te gaan staan voor jezelf en je hart te volgen … in al je kwetsbaarheid en je kracht.

Ben je benieuwd naar dit traject?

Wil je afrekenen met die oude hardnekkige overtuigingen?

Meld je dan aan via de mail amy@kinderpraktijkvrij.nl voor Moeder op Avontuur

GEEF JEZELF EN JE KIND HET MOOISTE CADEAU: JEZELF IN JOUW KRACHT!

 

liefs,

Amy